RESEPI SOUFFLE CHEESECAKE 3 BAHAN JE TAPI SEDAP SANGAT
Bahan-bahan;
-3 biji telur(asingkan putih&kuning telur)
-120 gram cream cheese
-120 gram coklat putih
Cara mbuat;
-pukul putih telur smpai mnjadi meringue(bila tbalikkan bekas,ia x jatuh)..ketepikan.
-cairkan coklat putih dgn mggunakan kaedah double boiler..setelah coklat cair sepenuhnya,bolehlah ttp api&ketepikan.
-masukkan cream cheese ke dlm coklat putih yg tlh dcairkan td,kacau2 smpai sebati.
-stlh itu,mskkan plk kuning telur ke dlm adunan cheese+coklat putih td.gaul smpai sbati.
-masukkan satu pertiga meringue ke dlm adunan cheese,kaup balikkan..ulangi smpai habis
-tuang adunan ke dlm loyang yg tlh dgris dgn oil@butter&dlapik dgn baking paper.
-panaskan oven slma lbh krg 6-7 minit..
-bakar adunan kek dgn kaedah bain marie mggunakan suhu 170 °C slma 20 minit&40 minit yg berikutnya mggunakan suhu 160°C.tmpoh mbakar tgntg oven masing2.(oven sy dh lbh 10 tahun,sbb tu kot ia ambik masa nak msk😂😂).guna api ats&bawah.
-stelah kek msk,bolehla dhias dgn powdered sugar@filling kgmrn masing2..
**adunan agk sdikit,better guna loyang kecik ye spya kek nmpk montel.hehe.boleh doublekan bhn2 klu mggunakan loyang besar.
Slmt mncuba!!
nurraysa dropship >> https://www.facebook.com/profile.php?id=100006708256637&ref=br_rs
Bahan-bahan;
-3 biji telur(asingkan putih&kuning telur)
-120 gram cream cheese
-120 gram coklat putih
Cara mbuat;
-pukul putih telur smpai mnjadi meringue(bila tbalikkan bekas,ia x jatuh)..ketepikan.
-cairkan coklat putih dgn mggunakan kaedah double boiler..setelah coklat cair sepenuhnya,bolehlah ttp api&ketepikan.
-masukkan cream cheese ke dlm coklat putih yg tlh dcairkan td,kacau2 smpai sebati.
-stlh itu,mskkan plk kuning telur ke dlm adunan cheese+coklat putih td.gaul smpai sbati.
-masukkan satu pertiga meringue ke dlm adunan cheese,kaup balikkan..ulangi smpai habis
-tuang adunan ke dlm loyang yg tlh dgris dgn oil@butter&dlapik dgn baking paper.
-panaskan oven slma lbh krg 6-7 minit..
-bakar adunan kek dgn kaedah bain marie mggunakan suhu 170 °C slma 20 minit&40 minit yg berikutnya mggunakan suhu 160°C.tmpoh mbakar tgntg oven masing2.(oven sy dh lbh 10 tahun,sbb tu kot ia ambik masa nak msk😂😂).guna api ats&bawah.
-stelah kek msk,bolehla dhias dgn powdered sugar@filling kgmrn masing2..
**adunan agk sdikit,better guna loyang kecik ye spya kek nmpk montel.hehe.boleh doublekan bhn2 klu mggunakan loyang besar.
Slmt mncuba!!
nurraysa dropship >> https://www.facebook.com/profile.php?id=100006708256637&ref=br_rs
Ulasan
Catat Ulasan